Inhibitorii migratori MCI
O cale Revolutionara, Simpla si Sigura de Extindere a duratei de viata a structurilor din beton!
Produsele Cortec® cu continut de Inhibitori Migratori de Coroziune (MCI®) permit reabilitarea structurilor vechi din beton si extind durata de viata la cele noi.
Prin utilizarea produselor Cortec® cu MCI® reabilitati structurile vulnerabile dar in acelasi timp contribuiti la ameliorarea poluarii mediului inconjurator. Aceste produse au fost lansate pe piata inca din anii '80, testele de laborator si aplicatiile practice demonstrand faptul ca inhibitorii Cortec® actioneaza nu numai local, asupra armaturii metalice tratate dupa decopertarea betonului degradat, ori prin protectia realizata inainte de incastrarea in beton, ci poate proteja si armatura dintr-o structura existenta, fara a mai fi necesare lucrarile distructive asupra betonului.
Caracteristica unica a inhibitorilor MCI® este aceea ca migreaza prin beton ajungand pana la metal. Odata ajunsi la metal, acestia adsorb pe suprafata acestuia si formeaza o pelicula moleculara, invizibila prevenind coroziunea prin protectie completa: anodic si catodic. Stratul protector de inhibitori poate fi masurat prin spectroscopie de raze X si are valori cuprinse intre 20 si 100 Å (Ångström). Metoda de investigare prin raze X a demonstrat ca MCI® migraza pe distante de 4 cm in numai 24 de ore si precum si faptul ca scoate ionii de clorura de pe suprafata metalului.
Mecanismul de MIGRARE a inhibitorilor de coroziune Cortec® prin beton:
• adsorbtie capilara
• difuzie
• absorbtie
• stratul mono-molecular creat suprima reactiile anodice si catodice
Migrarea moleculelor de MCI® se produce prin procesul de difuzie in apa prezenta in capilarele betonului, prin presiunea de vapori a inhibitorului volatil si prin fisurile betonului. Practic, reteaua capilara a betonului se comporta precum un burete, conducand lichidul cu inhibitor in interiorul structurii; moleculele de inhibitori de coroziune sub forma de vapori se muta din zonele cu concentratie ridicata catre zonele cu concentratie scazuta pana cand se ajunge la un echilibru; ultima etapa este aceea prin care aceste molecule MCI®, adsorb pe suprafata metalului formand un strat protector.
MCI® realizeaza protectia armaturii indiferent de nivelul concentratiei sarurilor, fara sa existe un nivel critic al acestora. Aceasta proprietate este foarte importanta deoarece nu se poate prognoza nivelul concentratiei sarurilor.
Viteza de migrare a inhibitorului de coroziune depinde de densitatea betonului. Din acest motiv, Cortec® a creat aditivi care contin amino-alcooli dar si amino-carboxilati, acestia din urma actionand rapid in zonele in care incarcarea electrica este mai mare, adica exact unde este prezenta si coroziunea.
Cauzele Coroziunii armaturii:
- nivelul ridicat al clorurilor sau apa utilizata la prepararea betonului
- sarurile continute de solutiile pentru deszapezire (in cazul drumurilor si podurilor)
- sarurile din aer (structuri de beton situate in apropierea marii/oceanului)
- ploi acide / poluare industriala
- procesul de carbonatare a betonului
Avantajele utilizarii produselor Cortec® MCI®:
• Contin inhibitori de coroziune de ultima generatie:
* Cortec® MCI® sunt inhibitori ambiotici (micsti), protejand contra coroziunii atat anodic cat si catodic
* Se bazeaza pe inhibitori organici
* Inhibitorii MCI® actioneaza prin adsorbtie
• Eficienta impotriva tuturor tipurilor de coroziune:
* Cloruri
* Carbonatare
* Ploi acide
* Poluare
• Sigure pentru mediul inconjurator
• Usor de utilizat
• Concentrate si eficiente la dozaj redus
• Sunt fabricate si prin utilizarea resurselor regenerabile (ex:zahar din sfecla)
• Produse calitative, ecologice, fabricate cu respectarea ISO 9001 si 14001
• Produsele Cortec® MCI® sunt testate la nivel de laborator, utilizate pe plan international la proiecte de renume iar pe plan local, detin agremente tehnice elaborate de Laboratorul Central S.A. Bucuresti.
Eficientizarea costurilor:
• Aditivii MCI® se adauga in dozaj mic in faza de fabricare a betonului sau direct la locatia santierului
• Solutionarea problemelor legate de coroziune este mult mai putin costisitoare fata de lucrarile cu tehnologii conventionale precum: inlocuirea armaturilor oxidate, decopertarea betonului in vederea tratarii sau decaparii armaturii, sablarea structurilor metalice vopsite (oxidate in timpul exploatarii), demontarea structurilor metalice in vederea decaparii ori sablarii, consolidarea cu straturi de beton supradimensionate, s.a.
• Nu implica costuri aditionale generate de depoluare
• Nu se ajunge la intarzieri si costuri suplimentare (penalizari contractuale)
• MCI® reduce nivelul clorurilor din beton
• Tratamentele de suprafata MCI® sunt special create pentru reabilitarea cladirilor existente si permit controlul coroziunii fara lucrari distructive
• Sunt disponibile si produse speciale utilizabile la conservarea temporara a santierelor
• Este disponibila si combinatia MCI® - vapori de silica.