Aplicatii. Lucrari de referinta - Produse MCI® Cortec® pentru domeniul constructiilor


Proiect: Complex cladiri comerciale, rezidentiale si birouri

imagine complex cladiri

Locatie: Quatar

Perioada: Septembrie 2008 − Iulie 2010

Produs utilizat: Aditiv beton, MCI-2005

Lucrare: Constructie pe o zona 8 km, 462.000 m.p.: centre comerciale, cladiri rezidentiale ultra-moderne, restaurante, galerii showroom si birouri. Avand in vedere nivelul ridicat al salinitatii din sol (de trei ori mai mare decat apa marina) si problemele generate de panza de apa freatica, investitorul a dorit sa asigure o durata de viata cat mai extinsa structurilor de beton. Pentru a atinge acest obiectiv a fost utilizat un beton superior aditivat cu inhibitori de coroziune Cortec MCI-2005.

Concluzia: Tehnologia MCI® Cortec® protejeaza armatura din beton impotriva coroziunii extinzand astfel durata de exploatare. Fiind un produs bio, este sigur pentru mediul inconjurator si sigur la utilizare. MCI-2005 este certificat pentru utilizarea la apa potabila conform NSF Standard 61.Proiect: Burj KhalifaBurj Khalifa Tower (Burj Bubai)

imagine Burj Dubai

Locatie: Dubai, UAE

Perioada: Ianuarie 2004 − Ianuarie 2010

Produs utilizat: MCI-2005

Lucrare: Cortec MCI-2005 a fost incorporat in amestecul de beton utilizat la structura podiumului. Intreaga cladire sta pe un podium din beton si otel cu 192 de piloni. La fundatie au fost utilizati 45.000 metri cubi de beton cu o greutate de peste 110.000 tone.

Motivul alegerii produsului Cortec: Beneficiarul a solicitat 100 de ani de exploatare a cladirii. Dupa analiza multor tehnologii, MCI-2005 a fost ales pentru extinderea duratei de viata a structurii care este expusa in acea zona la conditii severe legate de apa subterana. In plus, apa contine un nivel mai ridicat de cloruri decat apa marina precum si alti contaminanti.

Concluzia: La constructia celei mai inalte constructii din lume - Burj Khalifa, au fost utilizati 330.000 metri cubi de beton, 55.000 tone de otel de armare. Este estimat sa gazduiasca 35.000 de oameni si este proiectat sa aiba 100 de ani de explatare.Proiect: Rezervor de apa potabila

imagine constructie rezervor apa potabila

Locatie: Ecuador

Perioada: Octombrie 2007

Produs utilizat: MCI-2005 NS (cu timp normal de relaxare a betonului)

Lucrare: Constructia unui rezervor de apa potabila de 4.500 metri cubi cu cea mai luga durata de viata posibila, utilizand tehnologiile actuale. Au fost turnati peste 850 de metri cubi de beton aditivat cu MCI-2005 NS (normal set) la un dozaj de 1 litru pe metru cub beton.

Concluzia: Aprobarea UL NSF conform Standardului 61, pentru produsul MCI-2005NS a condus la reusita acestui proiect si deschiderea catre altele similare in domeniul constructiei rezervoarelor de apa potabila.

Proiect: Catedrala din Zagreb, Croatia

imagine Catedrala Tratare platbande otel cu CorrVerter, turn Catedrala

Locatie: Zagreb

Perioada: Decembrie 2012

Produs utilizat: VpCI® CorrVerter®

Lucrare: Restaurarea faimoasei Catedrale din Zagreb construita inainte de anii 1093, in stil Gothic. In timpul lucrarilor de restaurare, s-a constatat faptul ca platbanedele de ranfortare de la turn sunt sever afectate de coroziune. Lucrarile de restaurare implica o intruziune minimala, fara modificarea aspectului original al cladirii. Rezistenta mecanica a cladirii, trebuie cel putin mentinuta sau chiar imbunatatita. Pentru a identifica solutia optima, echipele de specialisti din cadrul Faculatii de Inginerie Mecanica si Arhitectura Navala, Departamentul Structurilor Sudate, Departamentul Protectiei Materialelor, au realizat multiple teste pe esantioane de platbanda si au ajuns la concluzia ca cea mai eficienta solutie este tratarea metalului cu VpCI CorrVerter.

Astfel, aceste suprafete metalice au fost curatate de coroziunea pulverulenta si neaderenta si apoi, au fost tratate cu doua straturi de VpCI CorrVerter, prin pensulare si pulverizare (in zonele fara acces cu pensula). Temperatura ambientala la care s-a lucrat a fost de 13 grade Celsius.

Concluzia: Grundul reactiv cu rugina, VpCI CorrVerter este pe baza de apa (ecologic), transparent (nu pateaza), usor de aplicat, fara a necesita lucrari laborioase de pregatire a suprafetei. Agentul chelatic continut, modifica (converteste) suprafata ruginita intr-un strat hidrofob pasivant. Stoparea coroziunii este imediata. Utilizarea acestui produs inovator, a permis realizarea cu succes a lucrarilor de restaurare, cu costuri reduse si prin minima intruziune.

Proiect: Restaurare acoperis din tabla

Imagine acoperis biserica inainte si dupa lucrari restaurare

Locatie: Europa

Perioada: Octombrie 2006

Produse utilizate: VpCI CorrVerter® si VpCI-386 Aluminium

Lucrare: Acoperisul din tabla zincata prezenta coroziune pe intreaga suprafata. Beneficiarul a dorit o solutie eficienta de tratare a coroziunii urmata de acoperirea cu un produs protector care sa readuca culoarea initiala a acoperisului. Intreaga suprafata a fost curatata de impuritati si oxizi pulverulenti neaderenti si apoi tratata cu grund reactiv cu rugina, CorrVerter. Dupa uscarea completa s-au aplicat doua straturi de acoperire acrilica anticoroziva VpCI-386 Aluminium.

Concluzia: Sistemul compus din aceste doua produse a fost ales pentru eficienta, protectia de lunga durata asigurata si usurinta aplicarii. Produsele Cortec® au intrunit toate cerintele: stoparea coroziunii, protectia contra razelor ultraviolete, stabilitate termica, ecologic si non-toxic.

Proiect: Restaurare silozuri si structuri metalice

Imagine silozuri inainte si dupa lucrari restaurare Imagine silozuri inainte si dupa lucrari restaurare

Locatie: Europa

Perioada: Mai 2006

Produse utilizate: VpCI CorrVerter® si VpCI-386 Aluminium

Lucrare: Exteriorul silozurilor era serios afectat de coroziune. Beneficiarul a solicitat o solutie economica si eficienta de restaurare care sa dureze minim 5 ani. Aditional, au fost interzise lucrari de sablare si pregatire a suprafetei cu jet de apa. Astfel, in zonele unde coroziunea era excesiva, s-a realizat curatarea crustelor neadrente cu perie de sarma. Dupa clatire cu apa, suprafata metalica a fost tratata cu grudul reactiv cu rugina CorrVerter®, in diferite grosimi (80-100 microni), functie de gradul de coroziune. Dupa uscarea completa (10 ore), a fost aplicata prin pulverizare, acoperirea VpCI-386 Aluminium la un singur strat de aproximativ 80 microni.

Concluzia: Sistemul ales pentru restaurarea silozurilor a fost usor de aplicat, fara lucrari laborioase de pregatire a suprafetei si fara un impact major asupra mediului. Eliminarea sablarii a redus substantial costul lucraririlor iar eficienta acoperirii VpCI-386 Aluminium la un singur strat a fost deosebit de apreciata.
Proiect: Protectie pe termen lung, stalpi de inalta tensiune

Imagine structuri metalice corodate Imagine structuri metalice decapate cu VpCI-423

Locatie: Europa

Perioada: Aprilie 2007

Produse utilizate: VpCI®-423,VpCI®-414, VpCI®-396, VpCI-384 Aluminium

Lucrare: Beneficiarul a solicitat protectia de lunga durata a stalpilor de inalta tensiune. Sablarea uscata sau sablarea umeda au fost interzise. Suplimentar, s-a punctat pe oferirea unui sistem simplu de aplicat, economic si ecologic. Astfel, suprafetele metalice corodate au fost curatate de rugina neaderenta (cruste), cu peria de sarma. S-a aplicat gelul decapant VpCI-423 (diluat cu apa 25%), prin pensulare. Dupa 4 ore suprafata a fost clatita cu solutie de VpCI-414 (diluat 15% cu apa), s-a permis uscarea si apoi s-a aplicat prin pulverizare primer VpCI-396. Dupa uscare, s-a aplicat 1 strat de top-coat, VpCI-384.

Imagine structuri metalice protejate

Concluzia: Solutia tehnica oferita a fost economica, usor de aplicat iar sistemul de acoperire asigura protectie optima in conditiile din mediul exterior.


Pagina produse MCI Cortec Solicita mai multe detalii